Nápadů jak ozdobit kraslice je celá řada. Pojďme na kraslice už od základu jinak a pojďme si vyrobit rovnou i ta vajíčka. Místo klasických vyfouknutých můžete s dětmi použít modelování z papírmašé, což pro ně bude příjemná změna a užijete si i dost legrace. Papírmašé je takové blátíčko, které vyvolá spoustu veselí. 

Papírmašé je směs natrhaného papíru, který se rozmočí ve vodě a může se přidat i lepidlo. My jsme použili obaly od vajec a tapetovací lepidlo, které poslouží stejně dobře, jako například pro tuto techniku zbytečně drahý Herkules. 

Jakmile se papír dostatečně rozmočí na kašovitou hmotu, stačí už jen plácat. Vhodné je vodu dobře vymačkávat, protože jednak vám bude výrobek rychleji schnout a jednak nehrozí, že se výrobek rozpadne. Schnutí je závislé na velikosti výrobku. Naše vajíčka se sušila zhruba tři dny. 

Jakmile je vajíčkový polotovar usušený, stačí už jen vybarvit. My jsme použili akrylové a temperové barvy. 

Tip: Pokud potřebujete, aby byl výrobek z papírmašé bílý, je třeba použít bílý papír, tedy nikoliv noviny nebo obaly od vajec. 

Tip: Modelování z papírmašé je vhodné provádět venku, ať nezůstane v místnosti potopa. Vhodné je rozložit dostatečné množství novin nebo igelit.